huvin carmichael

Virtuaalihevonen, a sim-game horse     Ponin kuvat © Snelsmore

Virallinen nimi Huvin Carmichael Osaamistaso Vaativa valjakkoajo
Lempinimi Eliel Lajipainotus Valjakkoajo
Syntymäaika 19.02.2012 (3v. 01.10.2012) Omistaja Alma (VRL-08691)
Sukupuoli Ori Kasvattaja Huvitus
Säkäkorkeus 101 cm Kotitalli Sjövillans Shetlands
Väri Ruunikko Rekisterinumero VH12-017-0263
Rotu Shetlanninponi Saavutukset

Ponin käsiteltävyys ja ratsastettavuus

Huvin Carmichaelilla eli tutummin Elielillä on aika korkea vireystila, eli meno on sen mukaista. Reipas poni ymmärtää kuitenkin käyttäytymisetiketin päälle ja osaa toimia mallikkaasti lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Miellyttämishaluinen shetlanninponi tulee loistavasti toimeen ihmisten kanssa, sen sijaan laumassa sen käyttäytyminen on täysin vastakkaista. Eliel tuntuu ikään kuin säästelevän shetlanninponin itsepäisyyttään ihmisten kanssa toimiessaan ja antaa sen päästä valloilleen vain silloin, kun on tekemisissä omien lajitovereidensa kanssa. Eliel ärähtelee orikavereilleen ja oli nuorempana jopa niin hankala, että se täytyi laittaa pariksi vuodeksi tarhakaranteeniin. Nyt sen laumakäyttäytyminen on pehmennyt sille tasolle, ettei yksin tarhaaminen ole enää välttämättömyys.

Hoidettaessa Elielin on hankala malttaa seistää hetkeäkään paikallaan. Ponin sähellyksestä saa kitkettyä osan pois siirtämällä sen käytävälle hoito- ja varustustoimenpiteiden ajaksi. Eliel on kuitenkin yleisesti ottaen kiltti hoitoponi, joka vain tyytyy kommunikoimaan hellästi käsittelijänsä kanssa sekä seuraamaan katseellaan ympäristön tapahtumia. Elielin valjastaminen on oikein helppo homma, eikä harjattaessa tai kavioita puhdistettaessakaan esiinny ongelmia. Riimunnarun päässä kulkiessaan Eliel tarkkailee aktiivisesti ympäristöään ja saattaa heittää pientä oriesitystä tammojen ohi kulkiessaan, jolloin se innostuu pörhistelemään ja terävöittämään ryhtiään. Jos tammoja ei ole lähettyvillä, oria on oikein helppo taluttaa, ja kyllähän neitiseuran lähelläkin kunnollinen poni malttaa kulkea asiallisesti jo aika pienestä muistutuksesta.

Valjakkoajopainotteinen ori on äärimmäisen täpinöissään päästessään kärryjen eteen. Tarmokasta ja suorituskykyistä Elieliä ei tosiaan tarvitse pahemmin kehottaa kulkemaan eteenpäin. Oriilla kilpaillaan vaativan tason valjakkoajossa niin pari- kuin yksilöluokissa, joissa molemmissa se toimii erinomaisesti ja malttaa kuunnella sekä ääniapuja että ohjasotteita keskittyneesti. Reippaan ponin kanssa on kuitenkin huolehdittava tarkasta alkuverryttelystä, sillä ilman sitä erityisesti tarkkuuskokeessa tulee eteen ongelmia.

Elielillä on luonnostaan kovin ponimaiset askeleet, joten ponin selässä istuessa tuntuu kuin ajaisi pyörällä kuoppaista hiekkatietä pitkin. Kuitenkin aktiivisella ratsastuksella sen saa pidentämään raviaskeltaan ja pyöristämään laukkaansa. Elieliä tulee ratsastaa kevyellä kädellä ja rennolla istunnalla. Rauhallinen ja ratsastajaa miellyttääkseen toimiva poni saattaa välillä tahattomasti innostua esimerkiksi laukan yhteydessä ja heittää pari riemupukkia, mutta ilkeyttään se ei ratsastajaa selästään pudota. Vaikka Elieliä ei ole liiemmin koulutettu esteiden tai kouluratsastuksen suuntaan, se kulkee molemmissa lajeissa ihan mukavasti. Kouluradalla Eliel työskentelee luonteelleen ominaisen yhteistyökykyisesti. Oriin bravuureja ovat pohkeenväistöt, jotka ovat kärryjen edessä viihtyvän ponin mittakaavassa erittäin irtonaiset.

Esteillä Elielin kanssa saa olla tarkkana lähestymisten ja teiden suhteen, sillä innostuessaan poika ei osaa keskittyä niihin seikkoihin oma-aloitteisesti. Ratsastajan on kiinnitettävä erityistä huomiota tarkkoihin apuihin. Nopea etenemistahti on kuitenkin radalla ajallisesti merkittävä, ja välillä poni vetää radalla aika uskomattomia pohja-aikoja. Eliel hyppää korkeintaan metrin kokoisten esteiden yli suhteellisen hyvällä hyppytyylillä.

Verenperimä ja jälkikasvu

i. VIR MVA Ch Huvin Constantin
rautias shetlanninponi, 103 cm
ii. VIR MVA Ch Velvet Requiren
musta shetlanninponi, 102 cm
iii. Iev Randomness
musta shetlanninponi, 103 cm
iie. Tribal Veronice
rautias shetlanninponi, 97 cm
ie. Amber Claudine
rautias shetlanninponi, 104 cm
iei. Grison Claire
musta shetlanninponi, 106 cm
iee. Cyron Ardinelia
tummanruunikko shetlanninponi, 100 cm
e. Ch Huvin Lequiné
tummanruunikko shetlanninponi, 106 cm
KTK-II
ei. VIR MVA Ch Porthos DEM
tummanruunikko shetlanniponi, 105 cm
KTK-III
eii. Gregorian
mustanruunikko shetlanninponi, 106 cm
eie. Fyre's Charola
kimo shetlanninponi, 105 cm
ee. Florencia IV
rautias shetlanninponi, 104 cm
eei. Mistress Voltas
rautias shetlanninponi, 104 cm
eee. Flaming Rose
punarautias shetlanninponi, 102 cm

o. Sjövillans Harcourt (s. 19.10.2013)

Huvin Carmichael on shetlanninponijalostuskäytössä Sjövillansin omasta päätöksestä sekä ulkopuolisten harrastajien tilausten mukaisesti.

Kilpailumenestys

Huvin Carmichaelilla on yhteensä 14 VVJ-sijoitusta

15.04.2012 - VVJ - Huvitus - vaativa yhdistetty pareille - 3/26
16.04.2012 - VVJ - Remukylän Shetlanninponit - vaativa yhdistetty pareille - 3/14
26.04.2012 - VVJ - Iljanas Stables - vaativa yhdistetty yksilöille - 4/30
06.06.2012 - VVJ - Fiktio - vaativa yhdistetty yksilöille - 5/30
07.06.2012 - VVJ - Fiktio - vaativa yhdistetty yksilöille - 4/30
08.06.2012 - VVJ - Fiktio - vaativa yhdistetty yksilöille - 1/30
09.06.2012 - VVJ - Fiktio - vaativa yhdistetty yksilöille - 5/30

11.06.2012 - VVJ - Duren - vaativa yhdistetty yksilöille - 2/16
13.06.2012 - VVJ - Satulinna - vaativa yhdistetty yksilöille - 6/40
15.06.2012 - VVJ - Satulinna - vaativa yhdistetty yksilöille - 4/40
20.06.2012 - VVJ - Kilva JK - vaativa yhdistetty yksilöille - 1/30
21.06.2012 - VVJ - Kilva JK - vaativa yhdistetty yksilöille - 3/30
22.06.2012 - VVJ - Kilva JK - vaativa yhdistetty yksilöille - 1/30
13.08.2012 - VVJ - Fiktio - vaativa yhdistetty yksilöille - 1/30

Päiväkirja

1. huhtikuuta 2012 - päiväkirjamerkintä
Tidaholmin uunituore shetlanninponiasukas Eliel on osoittautunut erityisen mutkattomaksi ja hyvätapaiseksi poniksi. Se osaa aina huomioida ihmisen mielialan ja muokata omaa käyttäytymistään siten, että käsittelijän hyvinvointi on etusijalla. Ponin kouluttaminen sekä valjakkoon että perinteiseen ratsastukseen on ollut helppoa, sillä Elielin motivaation, potentiaalin ja yhteistyökykyisyyden ansiosta olemme edistyneet valtavin harppauksin. Ponin tutustuttaminen kärryihin, satulaan ja suitsiin oli naurettavan helppoa. Oppimiskykyisen Elielin kanssa olisi tarkoitus aloittaa kilpailu-ura mitä pikimmiten.

9. toukokuuta 2012 - päiväkirjamerkintä
Tidaholmiin erinomaisesti kotiutunut Eliel on nauttinut pienestä kilpailuvapaastaan viettämällä reilusti aikaa tarhassaan Crowberry Noah'n kanssa. Elielillä on ollut selvästi kevättä rinnassa, sillä ori on lähtenyt varauksetta mukaan shetlanninponitoverinsa riehakkaisiin ulkoleikkeihin. Nooan ja Elielin hölmöilyä onkin saanut välillä katsella hieman pelonsekaisin tuntein, kun välillä tuntuu kuin ponit kirmaisivat vaivatta läpi aidoista.

Valjakkoajojaoksen kilpailukalenteri on ollut kovin hiljainen jo parin viikon ajan, joten Eliel on saanut lomailla ulkoisista tekijöistä johtuen. Jatkamme aktiivista kilpailemista, kunhan uusia kilpailuja ilmestyy kalenteriin. Tähän asti olemme saaneet pienen alkuboostin kolmen kilpailusijoituksen muodossa. Elielin ja sen tarhakaverin Nooan yhteistyö näyttää toimivan myös kilpailukentällä, sillä parivaljakko on sijoittunut kahdesti kolmannelle sijalle vaativissa valjakkoajoluokissa. Tämänhetkisen tauon aikana Eliel on hieman menettänyt valjakkoajorutiiniaan, mutta koska intoa työskentelyyn riittää, on treenattava entistä enemmän myös kilpailutauon aikana, jotta olemme huippukunnossa sitten tositilanteessa!

19. elokuuta 2012 - päiväkirjamerkintä
Sunnuntaiaamu alkoi melkoisen uhkaavissa merkeissä, kun saimme mieheni kanssa todistaa hyvältä näköetäisyydeltä, kuinka Eliel näytti saavan riehakkaan leikin yhteydessä tarhakaveriltaan Nooalta mojovan vahinkopotkun vasempaan takajalkaansa. Riensin heti tarkistamaan Elielin jalan ja sain onnekseni todeta, ettei tilanne ollutkaan niin paha kuin miltä se oli näyttänyt, Elielin jalassa kun ei ollut ruhjeen ruhjetta! Kävelyttäessäni Elieliä selvisi, ettei jalka ollut vauhdin tuoksinnassa edes nyrjähtänyt saati murtunut, sillä poni tallusteli samaan tasaiseen tahtiinsa vierelläni äskeisestä insidentistä välittämättä. Aamu valkeni siis aikamoisen tuuritapauksen siivittämänä, onneksi ei käynyt mitenkään. Joka tapauksessa teimme tänään pienen ja rennon kärryajelun hiekkateillämme. Loppukesän aurinko yritti muistuttaa lähestyvästä syksystä, mutta minä olin tänäänkin täynnä kesämieltä. Olen viime aikoina yrittänyt etsiä minulle ja Elielillä sopivaa omavalmentajaa, joka pitäisi meille maneesissa henkilökohtaisia valjakkovalmennuksia. Toivotaan, että tärppää!

22. syyskuuta 2013 - päiväkirjamerkintä
Tallin muun ponien tavoin Eliel on vietellyt hyvin runsasta kilpailutaukoa. Nyt olisi poitsun kanssa tarkoituksena puhaltaa pöly kisakärryistä ja palata oikein ryminällä takaisin kilpailukentille. Eliel astui viime kuussa niin ikään omistuksessani olevan shetlanninponitamma Remukylän Henrikan, ja varsan olisi tarkoitus syntyä ensi kuussa. Millään en malttaisi odottaa tulevaa jälkeläistä. Tulevaisuuteen kuuluu siis pieneen hinteläjalkaiseen shetlanninponiin tutustumista ja isäroolin omaksumista. Kilpailukentille palaamme toivottavasti mahdollisimman pian, Eliel kun tuntui olevan keskellä jonkinlaista voittoputkea ennen kuin jäimme mittavalla kilpailutauolle.

Valmennushistoria

23. syyskuuta 2013 - kouluvalmennus, valmentajana Kristiina Aho (kirjoittanut Alma)
Tämän päivän kouluvalmennuksen teemana olivat raviharjoitukset ja pohkeenväistöt. Alkukäyntien jälkeen ratsukko verrytteli ympyröillä ja tehden tempoharjoituksia kevyessä ravissa. Eliel kulki reippaasti, mutta malttoi kuunnella kevyillä avuilla eteenpäin vievää ratsastajaa kuuliaisesti. Lämmittelyistä siirryttiin ensimmäiseen ravia ja pohkeenväistöjä yhdistelevään harjoitukseen, jossa tarkoituksena oli aina lyhyellä suoralla väistää maneesin keskelle päin, suoristaa, kävellä pari askelta eteenpäin ja väistää vuorostaan takaisin uralle lyhyen sivun loppuun. Pitkällä uralla oli tarkoitus ravata. Vaikka Elielillä oli virtaa, se totteli ratsastajaansa erinomaisesti. Aluksi muoto oli vähän hukassa sekä pohkeenväistössä että ravissa, mutta kokoamisen kautta ryhti löytyi. Eliel alkoi venyttää askeltaan ja ratsastaja myötäsi kädellään antaen ponille hyvin tilaa liikkua eteenpäin. Pohkeenväistöissä takaosa oli hyvin mukana.

Koko valmennuksen ajan ratsukko kulki tarkasti kulmiin, itse asiassa Eliel taipui kulmissa aivan erinomaisesti. Valmennuksen aikana harjoiteltiin myös pysähdyksestä käyntiin ja raviin siirtymisiä. Käyntinostoissa ei ollut huomautettavaa, mutta nostot raviin olivat alussa hieman hukassa. Kuitenkin viimeistään kolmannella kerralla nostot olivat moitteettomia. Valmennuksen loppupuolella annoin ratsukon laukata eri tempoissa uraa pitkin, jonka jälkeen siirryttiin kevyen ravin kautta loppukäyntiin pitkien ohjien kera.

© Sjövillans Shetlands   |   Ponin kuvat © Snelsmore   |   Virtuaalitalli, a sim-game stable